MENU

Baai van de Somme

Foto Baai van de Somme

De baai

De baai van de Somme is sinds 2011 een beschermd natuurmonument, un grand site de France!

De rivier de Somme stroomt hier uit in de zee. Mede hierdoor is de baai voedselrijk en dus een vogelrijk gebied, geliefd door vogelaars. Niet alleen vogels zijn er te zien maar ook allerlei zeehonden.

Zeehonden

De baai heeft een waddenzee-achtige kwaliteit, waardoor wadlopen hier ook mogelijk is. Dit geldt ook voor kitesurfen en schelpen zoeken. Kortom een zeer gevarieerd gebied.
10-15 km noordelijker ligt de baai van de Authie met het plaatsje Berck. Ook hier is weer indrukwekkende natuur te vinden, een mooi wandelgebied, zowel aan noord- als zuidzijde.

Favières

Routekaart

Le Rêve en la Lumière liggen op vijf km afstand afstand van de baai in het pittoreske dorpje Favières. In dit dorp is men bewust van de schoonheid van het dorp en daar wordt zorgvuldig mee omgegaan.
U kunt hier de rust en sfeer van het platteland inademen terwijl slechts 5 km verder de geliefde baai is met de stadjes Le Crotoy en St Valery-sur-Somme met hun winkeltjes en restaurants, visserij en jachthaven.
In Favieres zijn geen winkels, voor de dagelijkse boodschappen bieden Rue en ook Le Crotoy alle mogelijkheden (beide op 5 km afstand).

Favières

Zee & strand

Er zijn drie soorten strand in de nabijheid. Allereerst is er natuurlijk de baai met de eindeloze stranden bij eb. Wilt u graag met de kinderen een zwem/strand dag dan kan dat ten noorden van de baai bij het plaatsje Quend Plage en Fort Mahon, het strand is vergelijkbaar met de Nederlandse stranden.
De krijtrotsen liggen ten zuiden van de baai (35 km van het huisje). Hier kun je ook mosselen verzamelen om ze ‘s avonds lekker thuis op te peuzelen. Bois-le-Cise is in dit verband een echte aanrader, er staan hier prachtige oude villa’s tussen indrukwekkende oude bomen (eind 18e eeuw als buiten voor Parijse industriëlen).
De stranden bieden gelegenheid tot zwemmen, kitesurfen, strandzeilen, kanoën, catamaran zeilen.

Strand Strand Zeekanoën Krijtrotsen

Zwembad

Mocht u bij slecht weer met de kinderen willen zwemmen dan kan dat in het zwembad ‘Aquaclub de Belle Dune’, tussen Quend Plage en Fort Mahon.

Stadjes

De baai wordt in het noorden begrensd door Le Crotoy en in het zuiden door st Valery-sur-Somme. Het is een mooie combinatie tussen natuur en cultuur. Le Crotoy is een vissersstadje. St Valery heeft een middeleeuws karakter.

Le Crotoy, luchtfoto Le Crotoy Vissersboot St Valery

Fietsen & wandelen

Rond de baai zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgezet.
Het is een ideale fietsomgeving omdat het land rond de baai vlak is. Ook zijn er diverse fietspaden aangelegd. Een van de routes voert langs het huisje.

Vogels kijken

Vogels kijken

De baai ligt op een kruising van twee migratiestromen van vogels. In combinatie met zee- en landvogels is hierdoor een grote diversiteit.
‘Parc du Marquenterre’ is een vogelreservaat met kijkposten waar de dieren ongehinderd geobserveerd kunnen worden.
Ook interessant voor de vogelaars is het ‘Maison de la baie de Somme’ hetgeen voorheen een vogelmuseum was. Men heeft dit later uitgebreid met alle aanvullende info over de baai.

Stoomtrein

Stoomtrein

Een heuse stoomtrein voert u vanaf le Crotoy rond de baai (St valery) naar het zuiden tot aan de kust (Cayeux sur Mer). Fietsen kunnen meegenomen worden zodat u met de wind in de rug terug naar huis kunt fietsen!

Stoomtrein rijdendRoute stoomtrein

Paardrijden

Nog meer activiteiten

Paardrijden

Mensen die van paardrijden houden kunnen hier ook hun hart ophalen. Er zijn diverse maneges in de omgeving. Veelvoorkomende paarden zijn de Hensons, een betrouwbaar, stoer ras dat heel geschikt is, ook voor de onervaren ruiter. Er worden allerlei ritten georganiseerd, ook langs het strand.

Adventure bomenpark

Er is een ‘Adventure bomenpark’ in Quend Plage. Voor diverse leeftijdscategorieën zijn er parkoersen uitgezet op niveau tussen de bomen.

Kloostertuin

Kloostertuin

Voor parkliefhebbers zijn er nog de ‘Jardins et Abbaye de Valloires’, een prachtige kloostertuin met abdij.

Sterren

Lichtkaart van EuropaTenslotte, Favieres ligt in een donkerte gebied, op de lichtkaart van Europa kunt u dat goed zien. Dat maakt dat ’s nachts, bij heldere hemel, de Melkweg en allerlei constellaties in volle glorie te zien zijn, sterrenkijken met het blote oog!

Overige steden

Ault (kustplaatsje), Mers-les-Bains (prachtige oude huizen), Le Treport (havenplaats,visserij).
Eu (oude monumentale stad, Abdij) in het zuiden, Abbeville (kathedraal) en Amiens (dierentuin, kathedraal) in het oosten, Rue voor dagelijkse boodschappen + (zaterdags markt), Berck, Le Touquet-Paris Plage in het noorden. En tenslotte Parijs op 2 uur rijden, ook met de trein vanuit Rue te bereiken.

Meer toeristische informatie vindt u op: www.baiedesomme.fr.